Ecologie & verspreiding Zomerklokje groeit binnen het overstromingsbereik van rivieren, daar waar deze het ontmoetingsgebied tussen veen en zeeklei doorsnijden, in riet- en oeverlanden. Het groeit in brede oeverzones, die periodiek onder water komen en waar afzetting plaatsvindt van onvolledig afgebroken plantenresten en slib. Terreinen waar zij groeit zijn vaak geschikt voor de rietcultuur, of als hooiland of hooiweide. In Nederland is Zomerklokje zeldzaam geworden. Zij komt voor in het westelijk rivierengebied van Zuid-Holland en langs de Vecht. Veel natuurlijke groeiplaatsen zijn verdwenen als gevolg van toenemende oevererosie door scheepvaart, het aanspoelen van massa’s afval en voortdurende uitbreiding van stads-, industrie- en recreatieterreinen. Buiten de overstromingsgebieden heeft Zomerklokje geen natuurlijke verspreiding. De plant is zo mooi dat zij al vroeg uit de natuur werd gehaald en in tuinen verscheen. Op buitenplaatsen groeit het vaak op drassige oevers langs vijvers, maar het verwildert niet echt. Zomerklokje is in de handel als tuinplant verkrijgbaar.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2020
|
EcologieBodemZonnige, soms licht beschaduwde, warme plaatsen op natte, neutrale, matig voedselrijke tot voedselrijke, stikstofrijke, humeuze grond (meestal klei, vaak wat venig of soms leem, zand of zavel).
GroeiplaatsGrasland (moerassig grasland, riviergrasland, venig boezemland, zowel hooiland als hooiweiden), moerassen (buitendijks rietland), waterkanten (oeverruigten langs beken en rivieren) en wilgengrienden.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in laagveengebieden in het westen van het land en zeer zeldzaam in het zoetwatergetijdengebied, langs de benedenloop van de grote rivieren en langs de Vecht. Elders alleen verwilderd.
VlaanderenZeer zeldzaam in het dal van de Grote Nete en Kleine Nete, bij Waregem en in Klein-Brabant. Vroeger ook langs de Schelde bij Antwerpen.
WalloniëSlechts op een plaats in de Scheldvallei.
WereldIn Zuidwest-Azië en Zuid-, West- en Midden-Europa. Noordelijk tot in Nederland en Groot-Brittannië. Ingeburgerd in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurBakker, P.A. (1985) Stinzenplanten langs de Kromme Angstel.
De Levende Natuur 86: 115-121
Clovis (1901) Zomerklokjes.
De Levende Natuur 6: 67-68
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1846) Leucoium aestivum - Zomer Witbloem
Flora Batava 9: 644-644
Mennema, J. (1965) De verspreiding van
Leucojum aestivum L. in Nederland en België.
Gorteria 2: 121-128
Mennema, J. (1965)
Leucojum aestivum L. indigeen in Nederland en België.
Gorteria 2: 149-153
Mennema, J. (1966)
Leucojum aestivum L. (Korte meded.).
Gorteria 3: 60-60
Mennema, J. (1967)
Leucojum aestivum L. in België (Korte meded.).
Gorteria 3: 108-108
Sorter, M.A. (1910) Zomerklokje.
De Levende Natuur 15: 83-83
Wartena, J.G.R. (1961) Het Zomerklokje langs de Giessen.
De Levende Natuur 64: 73-77
Wiegers, J. & M. Menschaar (1980) Een aantal waarnemingen aan
Leucojum aestivum L.
Gorteria 10: 61-69
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels Bloemstelen met 2 vleugels. Zomerklokje groeit in pollen of groepen.
Bladeren Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De 3 tot 7 heldergroene bladeren zijn bandvormig. Ze zijn 0,7 tot 2 cm breed en bijna zo lang als de bloemstelen.
Bloemen De bloemen zitten 2 tot 9 bij elkaar in losse schermen. Ze zijn wit, knikkend, klokvormig en 1,3 tot 2,2 cm lang.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn vlezig. De zaden zijn bolrond, glanzend zwart en worden tot meer dan een ½ cm groot. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.