EcologieBodemZonnige tot soms licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot meestal natte, matig voedselrijke, weinig bemeste, humeuze, zwak zure grond (veen, slibrijk zand, leem, zavel en klei). Vaak op plekken met kwel.
GroeiplaatsGrasland (vaak 's winters tijdelijk overstroomd hooiland, weiland en nat, bemest grasland), bermen, waterkanten (o.a. langs greppels), aanspoelingsgronden, bij bronnen, polderdijken, bossen (lichte plaatsen) en grienden.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in laagveengebieden en vrij zeldzaam in het rivierengebied, op de Waddeneilanden, in het noordelijk zeekleigebied, in Zuidoost-Fryslân en in Drenthe. Elders zeldzaam, maar zeer zeldzaam op de Veluwe.
VlaanderenZeldzaam in de Polders en in de riviervalleien. Elders zeer zeldzaam.
WalloniëZeldzaam in de valleien van de Samber, de Semois en de Viroin. Elders zeer zeldzaam.
WereldIn West-, Midden- en Zuid-Europa.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurGalunder, R. & E. Patzke (1988) Kritische Anmerkungen zur Florenliste von Nordrhein-Westfalen - Nr. 1: Aktuelle Vorkommen von
Senecio aquaticus Huds. in Nordrhein-Westfalen.
Floristische Rundbriefe 22: 112-113
Hartsen, F.A. (1865) Senecio aquaticus - Water-Kruiskruid
Flora Batava 12: 956-956
van Eeden, F.W. (1893) Senecio erraticus - Zwervend Kruiskruid
Flora Batava 19: 1481-1481
van Eeden, F.W. (1893) Senecio erraticus - Zwervend Kruiskruid
Flora Batava 19: 1482-1482
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
144Flora Batava 12:
plaat 0956Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
614Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
705Nederlandse Oecologische Flora 4:
108Wilde Planten 2:
94Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn meestal onder het midden vertakt. De zijassen staan iets af. De stengeltoppen zijn spinragachtig behaard. De stengelvoet is kaal en vaak iets paarsrood.
Bladeren De bladeren zijn vrijwel kaal. De wortelbladeren zijn vaak tijdens de bloei nog aanwezig. Ze zijn dikwijls niet gedeeld. Ze hebben een grote, grof gekartelde tot gezaagde eindslip met daaronder wat franjeachtige aanhangsels aan de bladas. De middelste en bovenste bladeren zijn gespleten tot gedeeld. De eindslip is ongeveer half zo lang als het blad. De bladrand is niet omgeslagen.
Bloemen Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemhoofdjes vormen samen een schermachtige pluim. Ze zijn 2 tot 3 cm groot. De lintbloemen zijn mat dooiergeel en 1 tot 1½ cm lang. Het korte buitenomwindsel heeft 1 tot 3 blaadjes.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn niet behaard of heel zwak behaard. Het vruchtpluis is vuilwit. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.