Ecologie & verspreiding Stinkende kamille staat op open, zonnige, omgewerkte, stikstofrijke, warme en vochtige, voedsel- en basenrijke, humeuze leem- en kleibodems, soms op zand of veen. Ze groeit in akkers en akkerranden, in ruigten en moestuinen, op allerlei omgewerkte grond, op dijken en in bermen, op industrie-, haven- en spoorwegterreinen. Nederland valt geheel binnen het Europese areaal. De soort is zeldzaam in zeekleigebieden en in het uiterste zuidoosten en oosten van het land en het aangrenzende rivierengebied en is elders zeer zeldzaam. Waarom de plant zo sterk achteruit is gegaan is niet duidelijk. Ze heeft een onaangename geur en prefereert regenrijke zomers. De stroschubben van deze soort zijn lijnvormig en de zaden hebben knobbelige ribben. Ze wordt bestoven door insecten en de zaden worden door de wind of als klit verspreid. Vroeger werd de plant als insectenwerend middel gebruikt en in akkerranden ingezaaid tegen muizen. Medisch werd ze aangewend tegen jicht en opvliegers en als zweet afdrijvend middel.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op vochtige, voedselrijke, omgewerkte, meestal zwaardere grond (zeeklei, rivierklei en löss, zelden op zand of veen).
GroeiplaatsAkkers (graanakkers en akkerranden), moestuinen, omgewerkte grond, braakliggende grond, boerenerven, ruigten, dijken (verstoorde plekken), bermen (open plaatsen), industrieterreinen, haventerreinen, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), ruderale plaatsen en afgravingen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in zeekleigebieden en in het uiterste oosten en zuidoosten van het land en het aansluitende rivierengebied. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenZeer zeldzaam. Het meest in de Leemstreek.
WalloniëZeer zeldzaam.
WereldOorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en bijna heel Europa, behalve in het hoge noorden. Tegenwoordig ook in andere werelddelen, hoofdzakelijk in gematigde streken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurde Zwart, A. (2015) Stinkende kamille: Pirelli-pionier in het spoor van de boer.
Planten 1: 10-11
Kops, J. (1822) Anthemius cotula - Stinkende Kamille
Flora Batava 4: 284-284
Pfaff, K.H. (1976) Zum Artenpaar
Anthemis cotula L. /
Anthemis arvensis L.
Göttinger Floristische Rundbriefe 10: 66-69
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
64Flora Batava 04:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
605Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
717Nederlandse Oecologische Flora 4:
66Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn kaal of iets behaard.
Bladeren De bladeren zijn (3-)dubbelgeveerd met lijnvormige, iets vlezige slippen.
Bloemen Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemhoofdjes zijn 1,3 tot 3 cm groot. De witte lintbloemen staan eerst wijd uit, maar zijn later teruggeslagen. Meestal zijn ze onvruchtbaar. De buisbloemen zijn geel. De stroschubben zijn groenachtig, lijnvormig tot priemvormig en geleidelijk toegespitst zonder apart stekelpuntje. Ze verspreiden een sterke geur.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchten zijn bijna rolrond en hebben in de lengterichting 10 rijen wratachtige knobbeltjes. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.