Ecologie & verspreiding Smalle stekelvaren staat op ± zonnige tot beschaduwde, matig vochtige tot natte, matig voedselarme tot voedselarme, zwak zure tot zure, basenrijke, stikstofarme, zand-, leem-, veenbodems, vaak op plekken waar zich ruwe humus heeft opgehoopt en verder ook op stenige plaatsen. Ze groeit in loof-, naald- en broekbossen, in struwelen en ruigten, op stammen en stobben van kapvlakten en langs beschaduwde greppelkanten. Verder op beschoeiingen van voormalige zeedijken en vochtige muren, in veenmosrietlanden en laagveenmoerassen, langs beken en sloten en op steenglooiingen. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het verspreidingsgebied. De plant is algemeen in ons land, maar minder algemeen in het noordelijke kleigebied, in Zeeland, in de Flevopolders en in het rivierengebied. De bladeren staan in onregelmatige, trechtervormige bundels, de bladstelen zijn lichtgroen en zijn ijl bezet met kleine, smalle en spitse, eenkleurige, strobruine schubben. Ze groeit vaak samen met Brede stekelvaren maar kan op vochtigere en minder schaduwrijke plekken voorkomen.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemHalfbeschaduwde tot beschaduwde plaatsen op matig vochtige tot natte, voedselarme tot matig voedselrijke, zure tot zwak zure grond. Vaak op plekken met opgehoopte ruwe humus (zand, leem, veen en stenige plaatsen).
GroeiplaatsBossen (loofbossen, naaldbossen, moerasbossen (elzenbroekbos) en beschaduwde greppelkanten), kapvlakten (op stammen en stobben), waterkanten (o.a. langs beken, sloten en beschoeiingen van voormalige zeedijken), vochtige muren, steenglooiingen, moerassen (veenmosrietland en laagveenmoerassen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied, in Zeeland en in het rivierengebied.
VlaanderenAlgemeen, maar zeldzaam in het kustgebied.
WalloniëAlgemeen.
WereldGematigde streken in Noord-Amerika en Europa. Oostelijk tot in Midden-Siberië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDijkhuis, E. & E. de Weerd (2018) Zeldzame varens in Drenthe.
Planten 8: 16-18
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1849) Aspidium spinulosum - Fijngedoornd Boschvaren
Flora Batava 10: 723-723
Kops, J. & H.C. van Hall (1836) Aspidium spinulosum - fijngedoornde Boschvaren
Flora Batava 7: 489-489
Segal, S. (1971) Pteridologische aantekeningen: 4. De bastaarden van het
Dryopteris spinulosa-complex in Nederland.
Gorteria 5: 201-208
van der Ploeg, D.T.E. (1984) Varens op voormalige zeedijken, in het bijzonder in Friesland.
Gorteria 12: 67-71
White, W. (2009) Adventieve tropische varens in een kweekserre: industrieel fijn stof als een mogelijke dispersievector.
Dumortiera 96: 23-26
Wittig, R. (2003) Farne auf hessissche Bahnhöfen.
Floristische Rundbriefe 36: 45-50
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
60Flora Batava 07:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
64Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
81Nederlandse Oecologische Flora 1:
46Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.