EcologieBodemZonnige plaatsen op natte, voedselrijke, zwak zure tot meestal kalkrijke grond en in voedselrijk, zoet of enigszins brak, stilstaand tot vaak stromend water met kalkhoudende, meestal zwaardere bodems (klei, zavel, leem, veen of zand).
GroeiplaatsWaterkanten en water (verlandende greppels, sloten, pelen en beken en drinkpoelen), grasland (natte plekken in weiland), moerassen (moerassige plaatsen), zeeduinen (binnenduinrand), aan de voet van dijken (kwelplekken), opgespoten grond en drooggevallen plaatsen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het westen van het land, in laagveengebieden, in het noordelijk zeekleigebied en in Zuid-Limburg, vrij zeldzaam in Flevoland en zeldzaam in de Hollandse en Zeeuwse duinen en in het oosten van het land. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in de Polders en de Leemstreek Elders vrij zeldzaam tot zeldzaam en zeer zeldzaam of ontbrekend in de Kempen en de Zandstreek.
WalloniëVrij algemeen in Brabant en Lotharingen. Elders vrij zeldzaam tot zeldzaam.
WereldIn Zuidwest-Azië, Noordwest-Afrika en een groot deel van Europa. Noordelijk tot in Zuid-Scandinavië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurJansen, P. (1951) Gramineae.
Flora Neerlandica : 7-274
Rich, T.C.G. & A.C. Jermy (1998)
Plant Crib - Glyceria. Botanical Society of the British Isles
Vuyck, L. (1920) Glyceria plicata - Samengevouwen vlotgras
Flora Batava 25: 1979-1979
Weeda, E.J. (1990) Nieuwe wetenschappelijke namen in de 21e editie van Heukels' Flora van Nederland: een nieuwe combinatie in
Glyceria.
Gorteria 16: 48-48
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De opgerichte stengels zijn aan de voet geknikt of gekromd. In het water zie je soms vlottende stengels.
Bladeren De bladscheden zijn glad tot vaak ruw. De bladschijf is grasgroen en versmald in een punt.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De pluimtakken bevatten 5 tot 15 aartjes. De aartjes zijn vrij dichtbloemig. De helmknoppen zijn geel of heel soms paars. Ze zijn 0,7 tot 1,1 mm lang.
Vruchten Een graanvrucht. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.