EcologieBodemHalf- tot licht beschaduwde, vrij open plaatsen op matig droge tot vochtige, matig voedselrijke, neutrale tot kalkhoudende grond met een goed verterende strooisellaag (zand, leem, zavel en mergel).
GroeiplaatsBossen (vrij droge, voedselrijke bossen, lichte loofbossen, hellingbossen, parkbossen en langs bospaden), bosranden, kapvlakten, struwelen, bij buitenplaatsen, bermen, tuinen, plantsoenen, langs spoorwegen (spoorbermen) en waterkanten (beschaduwde beekoevers).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in Zuid-Limburg en zeldzaam in het zuidoosten van het land. Elders alleen verwilderd.
VlaanderenVrij algemeen in de Leemstreek en de Voerstreek en vrij zeldzaam in het Maasgebied. Elders meestal alleen verwilderd.
WalloniëVrij algemeen in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen. Elders vaak verwilderd.
WereldGematigde en koudere streken in Europa, Azië en Noord-Afrika. het meest in gebergten in Midden- en Zuidwest-Azië en Zuid- en Midden-Europa. Noordwestelijk tot in Nederland en Groot-Britannië. Ingeburgerd in Noord-Amerika, kleine delen van Australië en in Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurGevers Deynoot, P.M.E. (1853) Myosotis sylvatica - Bosch-Muizenoor
Flora Batava 11: 856-856
van Ooststroom, S.J. (1961) 98. Boraginaceae.
Flora Neerlandica : 92-140
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
216Flora Batava 11:
plaat 0856Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
471Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
590Nederlandse Oecologische Flora 3:
133Wilde Planten 1:
329Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De vaak vertakte stengels zijn begroeid met afstaande, zachte haren.
Bladeren De bladeren zijn vlak en vrij dun. De rozetbladen zijn langwerpig-eirond met een korte steel. Meestal zijn ze boven het midden het breedst. De stengelbladen zijn langwerpig en spits en hebben geen steel.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De vlakke, blauwe bloemen staan op slanke stelen. Ze zijn 0,5-1 cm. De kelk is ongeveer 5 mm lang en tot op 1/3 vergroeid. Ze hebben lijnvormige slippen en zijn bedekt met weinig afstaande haakvormige haren in de onderste helft. De stelen van de vruchtkelken staan schuin af en zijn ongeveer 5 mm.
Vruchten Een splitvrucht. De diep gedeelde vruchtkelk is klokvormig. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.