Ecologie & verspreiding Wilde hyacint is een bosplant van vochtige, humeuze, matig voedselrijke, meestal kalkarme tot oppervlakkig ontkalkte, zwak tot matig zure zand- soms zandige kleigrond met een goede strooiselvertering. Zij staat in loofbos, parkbossen, bosranden, eendenkooien, op beschaduwde, grazige plaatsen, bij buitenplaatsen en in andere stinzenmilieus. In Nederland is zij vrij algemeen in de duingebieden langs de binnenduinrand en zeldzaam in Zuid-Limburg. Elders komt ze meestal alleen verwilderd of als stinzenplant voor. Wilde hyacint is als sierplant naar Nederland gekomen en later verwilderd door uitzaaiing en ingeburgerd. Behalve blauwe bloemen hebben de planten soms witte of roze bloemen. Zij wordt ook wel boshyacint genoemd, omdat zij vaak in het bos voorkomt. Wilde hyacint is kensoort voor het Abelen-Iepenbos, een voor een aanzienlijk deel uit bol- en knolgewassen bestaande plantengemeenschap die toeneemt in Nederland. De plant is in de handel verkrijgbaar. Vermoedelijk door verwildering vanuit tuinen is de soort recent toegenomen.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2014
|
EcologieBodemLicht beschaduwde, zelden zonnige plaatsen op matig droge tot matig vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, humeuze, zwak zure tot neutrale grond (zand, leem, zavel en stenige plaatsen).
GroeiplaatsBossen (loofbossen en bij buitenplaatsen), houtwallen, struwelen, eendenkooien, zeeduinen (duinbossen), grasland en bermen (beschaduwde grazige plaatsen) en soms in gebergten of op klippen langs de kust. Vochtige, voedselrijke loofbossen, struwelen en begraafplaatsen. Meestal in de nabijheid van bebouwing.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen langs de binnenduinrand en zeldzaam in Zuid-Limburg. Elders meestal alleen verwilderd of als stinsenplant.
VlaanderenWilde hyacint: Vrij algemeen in de Leemstreek. Elders zeldzamer. Spaanse hyacint: Het meest in de duinen, maar ook steeds meer in het binnenland.
WalloniëVrij algemeen in Brabant. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldIn Noordwest-Afrika en in de meest westelijke strook van Europa. Noordelijk tot in Schotland, België en mogelijk ook Nederland. Op een paar plaatsen ingeburgerd in Scandinavië. Spaanse hyacint: Oorspronkelijk uit het westen van Spanje en Portugal. Elders ingeburgerd.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurAdolphi, K. (1977) Zur Unterscheidung von
Hyacinthoides non-scripta (L.) Chouard und
Hyacinthoides hispanica (Mill.) Rothm.
Göttinger Floristische Rundbriefe 11: 33-34
Bastin, B. (1986) Découverte d'une station marginale de
Hyacinthoides non-scripta (L.) Chouard ex Rothm. en Ardenne centrale.
Dumortiera 34-35: 105-106
Kops, J. (1800) Hyacinthus non-scripta - Wilde Hyacinth
Flora Batava 1: 36-36
Page, K.W. (1987) Hyacinthoides.
In: Rich, T.C.G. & A.C. Jermy, Plant Crib. Botanical Society of the British Isles
Quené-Boterenbrood, A.J. (1984) Over het voorkomen van
Scilla non-scripta (L.) Hoffmanns. & Link,
S. hispanica Miller en hun hybride in Nederland.
Gorteria 12: 91-104
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
277Flora Batava 01:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
122Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
134Nederlandse Oecologische Flora 4:
288Stinzenplanten (P.A. Bakker & E. Boeve, 1985):
112Wilde Planten 1:
83Wilde-Planten.nl:
paginaAfbeelding in de Zadenatlas (Digital Plant Atlas) Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande bloeistengels zijn rond.
Bladeren De bladeren zijn breed lijnvormig, iets gootvormig en 0,5 tot 1½ cm breed.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De knikkende bloemen hangen in een naar 1 kant gekeerde en aan de top overhangende tros. Ze zijn paarsblauw of soms roze of wit. Verder zijn ze klokvormig en 1,2 tot 2 cm lang. De bloemdekbladen zijn aan de voet iets vergroeid en aan de top min of meer omgebogen. De bloemsteeltjes zitten in de oksel van een lijnvormig, lang toegespitst schutblad.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn eivormig. De ronde zaden zijn dofzwart. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.