Ecologie & verspreiding Kraailook prefereert zonnige tot licht-beschaduwde, droge tot vochtige, stikstofrijke, ± voedselrijke, kalkhoudende, ruderale of stenige bodems die uit vele grondsoorten kunnen bestaan. Ze groeit in bossen en bosranden, op ruderale plaatsen in de duinen en andere terreinen, in diverse graslanden, in lanen en parken, in wijngaarden en bermen. Verder op rivierduinen en stadswallen, op spoor- en rivierdijken, op rotsachtige plaatsen, in akkers en in struwelen. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het areaal. De soort is zeer algemeen in Nederland, maar komt minder voor in Flevoland en op de zandronden in het noorden en oosten. De plant wordt gekenmerkt door de buisvormige, gladde bladeren, de 1-kleppige bloeischede en het feit dat de plant meestal broedbolletjes draagt (al of niet samen met bloemen) en slechts zelden alleen met bloemen voorkomt. Kraailook is eetbaar en relatief goed gestand tegen herbiciden.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselrjke tot voedselrijke, vaak iets omgewerkte en kalkhoudende grond (zavel, klei, leem, löss, mergel, zand en stenige plaatsen).
GroeiplaatsGrasland (o.a. weiland en hogere delen van uiterwaarden), bermen, lanen, bossen, bosranden (voedselrijke zomen), zeeduinen (ruderale plaatsen), rivierduinen, stadswallen, parken, wijngaarden, iets ruderale terreinen, langs spoorwegen (spoorbermen), rivierdijken en rotsachtige plaatsen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar vrij zeldzaam in het noordoosten en oosten van het land en in Flevoland.
VlaanderenAlgemeen in de duinen en langs de Maas en vrij algemeen in de Leemstreek en op kalkrijke polderdijken.
WalloniëPlaatselijk vrij algemeen, maar zeer zeldzaam in de Ardennen.
WereldIn Zuidwest-Azië, Noordwest-Afrika, op enige eilanden in de Atlantische Oceaan en in Europa, behalve in het hoge noorden en noordoosten. Ingeburgerd in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurKops, J. (1807) Allium vineale - Wijngaards Look
Flora Batava 2: 113-113
Sloff, J.G. & J.L. van Soest (1939) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora II.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 49: 268-306
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
22Flora Batava 02:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
126Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
124Nederlandse Oecologische Flora 4:
294Wilde Planten 2:
265Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De ronde stengels zijn vaak wat bochtig. Ze zijn zeer taai en tot halverwege bebladerd.
Bladeren De grijsgroene bladeren zijn hol, halfrond tot rond, aan de voet driekantig, geribd en zwak gootvormig.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen staan op lange, rechte, iets paarse stelen in een losbloemig scherm. De bloeiwijze bevat bolletjes gemengd met bloemen of vaak alleen maar met bleke tot paarse broedbolletjes. Het bloemdek is, als het tenminste aanwezig is, roze, paars of groenachtig wit, klokvormig en 2 tot 4½ mm lang. De meeldraden zijn langer dan het bloemdek.
Vruchten Een doosvrucht. Vaak zijn er i.p.v. bloemen broedbolletjes aanwezig, die op de grond weer kunnen uitgroeien tot nieuwe planten. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.