Ecologie & verspreiding Kleine egelskop staat op zonnige plaatse in ondiep, matig voedselrijk tot voedselrijk, niet vervuild zwak basisch, stikstofrijk, stilstaand en stromend, zwak zuur tot neutraal, zoet, zelden heel zwak brak water met een slikkige bodem van zand, leem, rivierklei of laagveen. Het betreft vaak plaatsen waar kwel met zwak zuur of neutraal grondwater optreedt. In stilstaand water kan de plant zich alleen handhaven als de vegetatie regelmatig verwijderd wordt. De overblijvende plant groeit in het water van (spoor)sloten, vijvers en afwateringskanalen, beken, oude rivierlopen en plassen, verder in heidevennen met binnendringend voedselrijk water. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het areaal. De soort is algemeen in het rivierengebied en in laagveengebieden, vrij zeldzaam in een deel van de hoger gelegen zandgronden, de duinen en Zuid-Limburg en is elders zeer zeldzaam of vrijwel niet aanwezig. Ze is vegetatief altijd, ook bij onderwatervormen,tief altijd, ook van de onderwateriet in zeekleigebieden. d voedselrijk water.erwijderd wordt.rectum s.l. verminderd voor te onderscheiden door de aanwezige nerven zoals in de Flora’s wordt beschreven.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige plaatsen in ondiep, matig voedselrijk tot voedselrijk, niet vervuild, stilstaand en stromend, zwak zuur tot neutraal, zoet, zelden heel zwak brak water met een bodem van zand, leem, rivierklei of laagveen.
GroeiplaatsWaterkanten en water (sloten, spoorsloten, plassen, vijvers, afwateringskanalen, beken, oude rivierlopen en heidevennen met binnendringend voedselrijk water).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het rivierengebied en in laagveengebieden, vrij zeldzaam in het oosten en midden van het land en zeldzaam in de Hollandse duinen. Eders zeer zeldzaam en vrijwel niet in zeekleigebieden.
VlaanderenVrij algemeen in de Kempen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëVrij zeldzaam.
WereldGematigde en koelere streken op het noordelijk halfrond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDethioux, M. (1979) Sur la forme flottante du Rubanier,
Sparganium emersum Rehm. dans quelques rivières belges.
Dumortiera 13: 6-9
Kops, J. (1822) Sparganium simplex - Eenvoudige Egels-Kop
Flora Batava 4: 255-255
Pollux, J.A. (2008) Voortplanting en zaadverspreiding bij Kleine egelskop (
Sparganium emersum Rehman, Sparganiaceae).
Gorteria 33: 61-76
Weber, H.E. (1976) Beitrag zur Unterscheidung von
Butomus umbellatum L.,
Sparganium emersum Rehm. und
Sparganium erectum L. im blattloser Zustand.
Göttinger Floristische Rundbriefe 10: 21-23
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels In het water zwevende en rechtopstaande stengels.
Bladeren De drijvende bladeren worden tot 1 m lang. De bladeren boven water hangen enigszins over en zijn 0,3-1,2 cm breed. Veder zijn ze driehoekig, glanzend lichtgroen, van boven vlak met een duidelijke middennerf en van onderen min of meer gekield. De schede is niet verwijd. De onderste schutbladen hebben aan de voet een smalle, vliezige rand. Ze zijn niet geoord.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloeiwijze is niet vertakt. De bloemen zijn witgeel van kleur. Er zijn drie tot zes vrouwelijke hoofdjes. De onderste zijn vaak gesteeld. De stempel is recht en ongeveer 1½ mm. De drie tot tien mannelijke hoofdjes staan meestal ver uit elkaar. De helmknoppen zijn 1-1½ mm.
Vruchten Een steenvrucht. Bij de vruchten zie je in het midden een insnoering en in de onderste 1-2 mm zijn ze steelvormig versmald. Het nootje heeft een rechte snavel, die korter is dan het nootje. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.