Ecologiebron: Wilde-planten.nl / Klaas DijkstraBodemZonnige tot licht beschaduwde, warme, vrij open plaatsen op natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, vaak kalkhoudende grond. Meestal langs stromend water of op plaatsen met kwel (zand, leem, zavel en klei, soms venig). Ook op plekken die regelmatig door water worden overspoeld.
GroeiplaatsWaterkanten (langs beken, kanalen en rivieren), bossen (kwelplekken in loofbossen en bronbossen), waterkanten (langs bosbeken), moerassen (ruig rietland), grasland (ruig grasland, uiterwaarden en drassige plekken in weiland) en zeeduinen (aan de duinrand soms op minder waterrijke plekken).
Verspreidingbron: Wilde-planten.nl / Klaas DijkstraNederlandVrij zeldzaam in het rivierengebied, in laagveengebieden en in de Hollandse en Zeeuwse duinen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij zeldzaam in de westelijke Leemstreek en in de rivierdalen. Elders zeldzaam of ontbrekend.
WalloniëVrij zeldzaam in het Maasgebied en in Lotharingen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldMidden-, Oost- en Zuidoost-Europa. Oostelijk tot in Centraal-Azië.
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 1:
182Atlas van de Nederlandse Flora 3:
143Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
492Nederlandse Oecologische Flora 3:
201Deze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels Stengels met 1-3 mm brede vleugelranden.
Bladeren De bleekgroene bladeren zijn langwerpig-eirond en gezaagd. De onderste zijn soms gekarteld met omhoog gerichte karteltanden. Er zitten geen oortjes aan de bladsteel. De okselknoppen kunnen wortelen en tot nieuwe planten uitgroeien.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De kelkslippen hebben een brede vliezige rand. De bloemen zijn roodbruin met een geelgroene voet.
Vruchten Een doosvrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Trend van de soort
Indexcijfer (1990=100) voor deze soort.

© NEM(CBS & FLORON) 2019
Soms fluctueert het aantal sterk. Hoe vloeiender de lijn, des te betrouwbaarder de grafiek.
Bloeiperiode

© FLORON gebaseerd op waarnemingen van bloeiende planten in de periode 2000-2019