Ecologiebron: Wilde-planten.nl / Klaas DijkstraBodemZonnige, open plaatsen op droge tot vochtige, matig tot zeer voedselrijke, zwak zure, verstoorde grond (zand en stenige plaatsen).
GroeiplaatsAkkers (roggeakkers, maisakkers en hakvruchtakkers), zandwegen, tredplaatsen, bermen, langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), plantsoenen, tuinen, tussen straatstenen en soms in heide.
Verspreidingbron: Wilde-planten.nl / Klaas DijkstraNederlandVrij algemeen in stedelijke gebieden, in het oosten en midden van het land, in Noord-Brabant, Noord-Limburg en Zeeland en vrij zeldzaam in Zuid-Holland en Zuid-Limburg. Elders zeer zeldzaam. (Vrijwel) niet op de Waddeneilanden.
VlaanderenVrij algemeen, maar plaatselijk zeer zeldzaam of ontbrekend. Het meest in de Kempen.
WalloniëVrij zeldzaam in Brabant en zeldzaam in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen. Elders zeer zeldzaam.
WereldGematigde streken in Zuidwest-Azië en Oost- en Midden-Europa, westelijk tot in Zuidoost-Engeland en de Pyreneeën. In andere variëteiten in Oost-Azië en Noord-Amerika. Ingeburgerd in Australië en Nieuw-Zeeland.
LiteratuurJongepier, J.W. (1982) Het voorkomen van enkele niet-oorspronkelijk wilde grassoorten in Zeeland.
Gorteria 11: 79-86
Oving, B. (2002) Zeldzame grassen langs de spoorlijn Veendam-Musselkanaal.
Floron Nieuwsbrief Groningen 9: 14-16
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels liggen uitgespreid op de grond of zijn opstijgend.
Bladeren De bladen zijn aan de bovenkant kaal, behalve aan de bladvoet of ze zijn alleen aan de rand behaard. De bladscheden zijn meestal kaal.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Vaak blijven de bloeiwijzen aan de zijkant helemaal of voor een deel binnen de omhulling van de bladscheden. De aartjes zijn 2-2½ mm, elliptisch en stomp. Ze groeien met twee tot vier bij elkaar. Het bovenste kelkkafje is ongeveer even lang als het aartje.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Trend van de soort
Indexcijfer (1990=100) voor deze soort.

© NEM(CBS & FLORON) 2019
Soms fluctueert het aantal sterk. Hoe vloeiender de lijn, des te betrouwbaarder de grafiek.
Bloeiperiode

© FLORON gebaseerd op waarnemingen van bloeiende planten in de periode 2000-2019