Ecologie & verspreiding Gestreepte klaver staat op zonnige en warme, droge, open tot grazige, ± voedsel- en basenarme, uitgesproken stikstofarme, neutrale tot zwak zure zandgronden, maar soms ook op leem en klei en ze is enigszins zouttolerant. De grasmat kan gesloten zijn of licht beweid en betreden, wat de kalkhuishouding betreft gedraagt deze klaver zich intermediair tussen Midden-Europa waar ze kalkmijdend is en Denemarken en Engeland waar ze kalkminnend is. De eenjarige plant groeit (vaak als pionier) op vroongronden, op zanddijken en in bermen, op de hogere delen van de rivierdalen en in zand- en kiezelgroeven, op kliffen en buitendijkse zandduintjes. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het areaal. De soort is zeldzaam in de duinen tot op Texel en is verder zeer zeldzaam in Zeeland, het rivierengebied, in Noord-Brabant en aan de Friese IJsselmeerkust en treedt elders soms adventief op. Gestreepte klaver is voornamelijk achteruit gegaan door de toegenomen bemesting.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op droge, voedselarme tot matig voedselrijke, grazige, neutrale tot zwak zure zandgrond (soms op leem en klei).
GroeiplaatsGrasland (schraal grasland, korte, grazige vegetaties, gazons of kort blijvend weiland), glooiingen, zeeduinen (binnenduinweiland), zanddijken, bermen, hoge randen van rivierdalen, kliffen en buitendijkse zandduintjes.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in de Zeeuwse en Hollandse duinen tot op Texel, zeer zeldzaam in Zeeland, in het rivierengebied, in Noord-Brabant en aan de Friese IJsselmeerkust.
VlaanderenZeldzaam in het kustgebied en zeer zeldzaam in het Maasgebied. Elders nog zeldzamer.
WalloniëZeldzaam in de oostelijke Ardennen.
WereldHet Middellandse-Zeegebied en Europa. Noordelijk tot in Schotland, Zuid-Zweden en Zuidwest-Rusland. Ingeburgerd in Noord-Amerika, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurCortenraad, J. (1995) Uit de flora van Limburg. Aflevering 38.
Natuurhistorisch Maandblad 84: 82-84
Gonggrijp, S. (2018) Campingadventieven.
Planten 7: 4-5
Kobus, J.D. (1866)
Flora van Wageningen en aangrenzende gemeenten. A. Ophorst, Wageningen
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1849) Trifolium striatum - Gestreepte Klaver
Flora Batava 10: 733-733
Sackwitz, P. (1997) Wiederfund des Gestreiften Klees (
Trifolium striatum L.) im Niedersächsischen Hügel- / Bergland bei Elkershausen.
Floristische Rundbriefe 31: 13-16
Sloff, J.G & J.L. van Soest (1938) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 48: 199-249
Weeda, E.J. (2007) Wordt 2007 een klavertjesjaar?
Gorteria 32: 166-168
Zijlstra, G. (1972) Eeen tabel ter determinatie van klaversoorten op vegetatieve kenmerken.
Gorteria 6: 27-34
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
304Flora Batava 10:
plaat 0733Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
372Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
353Nederlandse Oecologische Flora 2:
146Wilde Planten 1:
239Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De liggende tot opstijgende stengels zijn dicht zijdeachtig behaard.
Bladeren De bladstelen zijn lang, behalve bij de bovenste bladen. De deelblaadjes zijn langwerpig omgekeerd-eirond, met zijnerven die recht naar de bladrand lopen. Ze zijn niet verdikt. De steunblaadjes zijn eirond en plotseling in een smal driehoekige, rechte spits versmald. Ze hebben evenwijdig lopende en vaak rode lijnen.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Meestal zijn de bloemen alleenstaand. De bloeiwijze is niet gesteeld, min of meer langwerpig en wordt door de bovenste bladeren omhuld. De bloemen zijn roze, 4-5 mm groot en nauwelijks langer dan de kelk. De kelkbuis is iets opgeblazen en heeft rechte, meestal niet stekende tanden.
Vruchten Een doosvrucht. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.